تقریبا تمامی خانم‌ها در رابطه با زایمان سزارین و طبیعی اطلاعات کافی دارند. زایمان سزارین زمانی انجام می‌شود که مادر توانایی زایمان به صورت طبیعی را نداشته باشد. پیشرفت علم در زمینه زنان و زایمان سبب شده تا سلامت مادر و جنین دیگر مانند گذشته به خطر نمی‌افتد. در ادامه این مقاله به بررسی زایمان سزارین، مزایا و معایب آن می‌پردازیم.

زایمان سزارین چیست؟

زایمان سزارین از طریق ایجاد یک برش در زیر شکم، نوزاد را بدنیا می‌آورند. این زایمان مدت زمان زیادی طول نکشیده و حداکثر حدود 40 دقیقه از صفر تا صد آن زمان می‌برد. ناگفته نماند مدت زمان خروج نوزاد از شکم مادر حدود 10 دقیقه است و مابقی زمان به کارهای جانبی و بخیه زدن شکم مادر اختصاص داده می‌شود.

زایمان سزارین امروزه بسیار متداول بوده زیرا بعضی خانم‌های باردار از زایمان طبیعی هراس دارند. زمان زایمان سزارین معمولا به طور حدودی از ابتدای دوران بارداری تعیین می‌شود و جالب است بدانید که مادر می‌تواند حین جراحی به هوش باشد و پس از تولد نوزاد، فرزند خود را در آغوش بگیرد.

زایمان سزارین
زایمان سزارین

دلایل زایمان سزارین

اولین توصیه متخصص زنان برای تولد فرزند، زایمان طبیعی است اما گاهی دلایلی به وجود می‌آید که بهتر است فرد زایمان سزارین داشته باشد:

1- گاهی نوزاد در وضعیت نامناسبی قرار می‌گیرد و یا خانم باردار دچار انقباضات رحمی بیش از اندازه می‌شود که نیاز است نوزاد زودتر از موعد بدنیا آید. نوزاد زمانی در حالت نرمال برای زایمان سزارین قرار دارد که سر نوزاد به سمت پایین و داخل لگن قرار داشته باشد. در این صورت متخصص زنان برای حفظ سلامت نوزاد، زایمان سزارین را پیشنهاد خواهد داد.

2- بروز ناراحتی در جنین: زمانی که سطح اکسیژن خون پایین می‌آید بر روی ضربان قلب جنین تاثیر می‌گذارد و این عامل باعث افزایش پیدایش مواد مضر در خون می‌شود و پزشک برای جلوگیری از آسیب به نوزاد، عمل سزارین انجام می‌دهد.

3- زمانی که جفت از جنین زودتر جدا شود و سر راه خروج نوزاد قرار گیرد، زایمان از نوع سزارین انجام می‌شود. این امر در بعضی موارد باعث پیچیده شدن بند ناف به دور گردن نوزاد و نرسیدن اکسیژن به وی می‌شود که خیلی سریع سزارین انجام می‌شود. در حالت طبیعی، در صورت جدا شدن جفت از جنین، جفت به سمت بالا می‌رود و جنین به سمت دهانه رحم حرکت کرده و تولد نوزاد با استفاده از انقباضات رحمی اتفاق می‌افتد.

4- زایمان زودرس و جنین دیررس: گاهی زمان تولد جنین زودتر از موعد بوده و نوزاد نارس است و توانایی تحمل سختی زایمان طبیعی را ندارد. زمانی که نوزاد دیرتر از موعد از جفت جدا می‌شود، به علت رشد زیاد جنین امکان زایمان طبیعی برای مادر و جنین وجود ندارد.

5- برخی از جنین‌ها دارای بیماری خونی RH هستند. این جنین‌ها دچار ضعف بدنی می‌شوند و تحمل زایمانی غیر از سزارین را ندارند.

6- در صورتی که مادر دارای عفونت‌های ناحیه تناسلی مانند زگیل تناسلی و تبخال تناسلی باشد، به علت مسری بودن این بیماری‌ها، زایمان سزارین انجام می‌شود. همچنین مادرانی که سابقه زایمان ناموفق دارند و به بیماری‌هایی مانند دیابت و هپاتیت دچار هستند، باید زایمان سزارین انجام دهند.

7- از دیگر دلایل زایمان سزارین ضعف بدنی مادر است که توانایی تحمل زایمان طبیعی و فشار آن را ندارد. تعیین نوع زایمان برای هر خانم باردار توسط پزشک متخصص زنان و زایمان تشخیص داده می‌شود.

مراحل انجام زایمان سزارین

برای انجام عمل زایمان سزارین باید 2 الی 3 ساعت قبل به بیمارستان مراجعه نمایید. تمامی مراحل بستری را از قبل با هماهنگی پزشک متخصص زنان و زایمان انجام دهید.

بعد از بستری و معاینات اولیه توسط پزشک برای عمل سزارین، داروی بیهوشی یا بیحسی موضعی از کمر به پایین تزریق می‌شود. در تمام این مراحل ضربان قلب و فشار خون مادر مورد بررسی قرار می‌گیرد.

بعد از قرار گرفتن روی تخت اتاق عمل، پارچه‌ای رو بدن کشیده می‌شود تا مراحل عمل برای مادر قابل رویت نباشد. در شروع انجام عمل ابتدا برشی در ناحیه مشخص شده زیر شکم برای خروج نوزاد ایجاد می‌شود. بعد از باز کردن شکم و برش در روی رحم کیسه آب پاره می‌شود، سپس نوزاد از شکم مادر و بعد از آن جفت را خارج می‌کنند. بعد از خروج نوزاد به بررسی سلامت نوزاد و سلامت مادر و حال طبیعی وی می‌پردازند. در این زمان نوزاد در آغوش مادر قرار می‌گیرد و به بعد از آن به بخش نوزادان منتقل می‌شود. برای انجام عمل سزارین توصیه می‌شود به بهترین و با تجربه ترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

سوالی که معمولاً پرسیده می‌شود، شروع زمان شیردهی بعد از عمل سزارین است. شیردهی توسط مادر در صورتی که به بخش منتقل شوید، قابل انجام است.

مزایای زایمان سزارین

برخی از مزایای سزارین عبارتند از:

  • تضمین سلامت مادر و جنین
  • به اندازه زایمان طبیعی درد ندارد
  • بیحسی یا بیهوشی در تمامی مراحل زایمان
  • تعیین زمان زایمان از ابتدای دوران بارداری
  • آغوش کشیدن نوزاد بلافاصله بعد از زایمان
  • عدم انتقال برخی بیماری‌ها بعد از زایمان به نوزاد

خطرات و عوارض زایمان سزارین

زایمان سزارین مانند هر نوع جراحی درمانی دیگری دارای عوارضی خفیف و شدید است که به برخی از آنها اشاره کردیم:

  • به علت تزریق داروی بیهوشی به جهت عمل سزارین، این دارو دارای عوارضی مانند حالت تهوع، استفراغ و سرگیجه است که ممکن است تا چندین روز ادامه داشته باشد.
  • خطر ایجاد لخته خون در ناحیه زیر شکمی و لگن برای خانم‌ها.
  • ایجاد عفونت در ناحیه شکافته شده در شکم که با انجام نکات بهداشتی قابل جلوگیری و درمان است.
  • با تحقیقات انجام شده مشخص شده است ابتلای برخی از نوزادان به بیماری‌هایی مانند دیابت از مادر وجود دارد. همچنین بروز برخی اختلالات تنفسی و چاقی در کودکان از دیگر عوارض این عمل سزارین است.

آمادگی قبل از عمل سزارین

هشت ساعت قبل از شروع عمل سزارین، از خوردن غذا خودداری کنید تا روده‌های شما حین عمل سزارین پر نباشد.

مصرف برخی آنتی‌بیوتیک‌ها با تجویز پزشک از بروز برخی عفونت‌ها در مادر جلوگیری می‌کند.

در صورت اضطراب برای کاهش این امر، همسر یا یکی از نزدیکان می‌توانند در کنارتان باشد.

مراقبت های بعد از زایمان سزارین

بعد از انجام سزارین بهتر است کارهای زیر را انجام دهید:

  • بعد از تولد نوزاد، فرزند خود را در آغوش بگیرید و شیردهی را شروع کنید. این ارتباط با فرزند باعث تسریع در روند بهبودی مادر می‌شود.
  • از بروز عوارض داروی بیهوشی نگران نباشید. با تجویز برخی داروها و استراحت در کمترین زمان، این عوارض مانند حالت تهوع و سرگیجه از بین می‌رود.
  • برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها و ریه مادر پزشک توصیه می‌کند، از جوراب تنگ و مخصوص استفاده کنید. استفاده از شکم‌بند برای کاهش بسیاری از دردها موثر است.
  • به مدت یک ماه از رانندگی خودداری نمایید.
  • به مدت یک ماه از انجام فعالیت‌های ورزشی و سنگین پرهیز کنید.
  • خانم‌ها چند ساعت بعد از زایمان سزارین باید مقداری در اتاق بیمارستان خود راه بروند تا از بروز لخته خون و حرکت آن در رگ‌ها جلوگیری شود.

اگر سوالی در این زمینه دارید می‌توانید در بخش دیدگاه بپرسید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز.
[تعداد امتیازها 1 عدد و میانگین امتیازها 5]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *