برای جلوگیری از بارداری بانوان روش‌‌های مختلفی وجود دارد. در این مقاله روش جلوگیری از بارداری برای بانوان از طریق IUd می‌پردازیم و در مورد مزایا و معایب آن صحبت می‌کنیم.

IUD چیست؟

iud دستگاهی کوچک و T مانندی است که توسط متخصص بانوان در درون واژن و قسمت بالایی حفره رحم قرار می‌گیرد و مانع از بارداری می‌شود.

انواع مدل های IUD

به طور کلی دو نوع iud وجود دارد: آی یو دی هورمونی و آی یو دی مسی، که در ارتباط با هر دو مدل توضیحی مختصر ارائه خواهیم داد.

iud هورمونی

با ایجاد ترشح ماده‌ای به نام پروژستین، پروژستین مخاطب ضخیمی بر روی دهانه رحم ایجاد می‌کند که مانع از ورود اسپرم به داخل رحم می‌شود در نتیجه از لقاح و بارداری جلوگیری می‌کند.

iud مسی

این نوع iud بیشتر از انواع دیگر مورد توجه بانوان است و همچنین نسبت به دیگر روش‌های جلوگیری بارداری، دارای فایده بیشتری است که در ادامه به آنها اشاره جزئی خواهیم داشت. در این روش، با آزاد شدن یون‌های مس از مدل آی یو دی، باعث ممانعت لقاح اسپرم با تخمک در داخل رحم می‌شوند.

  • تاثیر پذیری و اطمینان بالایی نسبت به سایر روش‌های پیشگیری دارد.
  • استفاده از آی یو دی نسبت به دیگر روش‌های جلوگیری، عوارض کمتری در بدن بانوان ایجاد می‌کند.
  • مزیت دیگر iud مسی این است که همانند داروهای هورمونی پیشگیری، برای بدن اختلال ایجاد نمی‌کند و تقریباً می‌توان گفت که هیچ عارضه‌ای به همراه ندارد.
  • در این روش مراجعه کننده هر زمان تصمیم به بارداری بگیرد، می‌تواند iud را خارج کند و قابلیت بارداری هرگز به تاخیر نمی‌افتد.
  • بانوان معمولا برای جلوگیری از بارداری از روشی استفاده می‌کنند که کم خطر باشد و در عین حال هر زمان که مایل بودند، بتوانند به راحتی برای بارداری اقدام کنند.
  • مدت زمان جلوگیری از بارداری بستگی به نوع iud برای بانوان بین حدود 5 الی 10 سال است که فرد می‌تواند بعد از این مدت در رابطه با استفاده مجدد از دستگاه آی یو دی با متخصص زنان مشورت کند.

چه خانم هایی اجازه استفاده از IUD را ندارند؟

بانوانی که به بیماری ویلسون مبتلا هستند.

خانم‌هایی که احتمال ابتلا به بیماری اندوکاردیت دارند.

خانم‌های جوانی که به تازگی ازدواج کردند و هنوز هیچ فرزندی ندارند.

آی یو دی چگونه در رحم جاگذاری می شود؟

ابتدا متخصص زنان دکتر مائده احمدی دستجردی باید از عدم بارداری فرد اطمینان حاصل کند تا مسئله ناخوشایندی به وجود نیاید.

سپس در مرحله دوم با معاینه کردن از نداشتن عفونت‌های واژینال مطمئن شود. در صورتی که فرد به عفونت این ناحیه مبتلا باشد، ابتدا باید این عفونت را بر طرف کرده و درمان کامل انجام دهد و بعد از آن نسبت به جاگذاری iud اقدام کند.

iud برای جلوگیری از بارداری
iud برای جلوگیری از بارداری

در اکثر موارد دکتر زنان یک تست پاپ اسمیر از فرد مراجعه کننده، قبل از جای گذاری آی یو دی می‌گیرد تا از سلامت دهانه رحم مطلع شود.

جالب است بدانید که بهترین زمان برای جای گذاری iud ، روزهای آخر عادت ماهانه است زیرا در این بازه زمانی دهانه رحم کاملا باز است و جای گذاری آسوده‌تر انجام می‌گیرد.

تمامی مراحل فقط حدود چند دقیقه زمان لازم دارد.

عوارض استفاده از آی یو دی در بانوان چیست؟

بعد از جایگذاری iud ممکن است دچار خونریزی و لکه بینی شوید که این امر به مرور زمان از بین خواهد رفت.

ممکن است بعد از جایگذاری iud دچار درد‌های زیر شکمی شوید که با استفاده از قرص‌های مسکن قابل کنترل بوده و بعد از مدتی این دردها از بین می‌رود. معمولاً علت این درد‌ها انقباضات رحمی می‌باشند.

ممکن است در دوران قاعدگی دچار خونریزی با شدت در چند دوره شوید، که ناگفته نماند بعد از مدتی کاهش پیدا خواهد کرد. اگر این خونریزی‌ها بعد از چند دوره کاهش پیدا نکرد، حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه شود.

ممکن است بانوان بعد از استفاده آی یو دی، دچار ترشحات بیش از حد واژینال شوند که بعد از گذشت دوره 20 تا 30 روزه این ترشحات کاهش پیدا خواهد کرد.

مدت زمان اثر بخشی

در iud مدل مسی بلافاصله بعد از استفاده، اثر بخشی خود را آغاز می‌کند اما iud هورمونی حدود یک هفته تا 10 روز زمان می‌برد که فرآیند جلوگیری از بارداری را آغاز کند.

آیا هنگام استفاده از iud امکان بارداری وجود دارد؟

احتمال باردار شدن حین استفاده از iud بسیار کم است اما بهتر است، برای اطمینان از عملکرد این وسیله حتماً به طور منظم به پزشک متخصص زنان مراجعه شود.

آیا iud در رابطه جنسی قابل احساس است؟

Iud در داخل رحم بانوان قرار می‌گیرد و در زمان برقراری رابطه جنسی در داخل واژن احساس نمی‌شود و فقط نخی که در انتهای آن قرار دارد، ممکن است دیده یا احساس شود. در صورت ناراضی بودن از وجود این نخ می‌توان به پزشک متخصص مراجعه کرده و آن را کوتاه کنید.

آیا ممکن است iud خود به خود از رحم خارج شود؟

احتمال خارج شدن iud از رحم بسیار کم است اما غیر ممکن هم نیست. در صورتی که احساس کردید، آی یو دی از رحم خارج شد، حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.

علائم و روش تشخیص جا به جایی آی یو دی از رحم

احتمال جا به جایی آی یو دی و پایین آمدن آن یا حتی خارج شدن از رحم در ما‌ه‌های اول جایگذاری وجود دارد. در صورتی که احساس کردید، نخ انتهایی آی یو دی کوتاه یا بلندتر شده است، باید هر چه سریعتر به دکتر زنان خود مراجعه کنید زیرا احتمال جابه‌جایی و خروج این دستگاه از رحم وجود دارد.

توجه داشته باشید که در این زمان، برقراری رابطه بدون پیشگیری بسیار پر ریسک است. iud فقط از ایجاد بارداری جلوگیری می‌کند و در مقابل از بیماری‌های مقاربتی مانند زگیل تناسلی، تبخال تناسلی و… جلوگیری یا پیشگیری نمی‌کند، به همین دلیل توصیه می‌شود که برای در امان ماندن از از این بیماری‌ها از وسایل محافظ بهداشتی در مقاربت استفاده نمایید.

مراقبت های بعد از گذاشتن آی یو دی

تا یک هفته بعد جای گذاری آی یو دی، برای محافظت و جلوگیری از خارج شدن این دستگاه از رحم، از انجام کارهای سنگین پرهیز کنید.

هر شش ماه یکبار برای اطمینان از عملکرد آن به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.

در چند روز ابتدایی جایگذاری iud به علت درد موجود در زیر شکم از قرص مسکن تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. برای تسکین این نوع درد معمولاً از قرص مفنامیک اسید استفاده می‌کنند که باید هر 8 ساعت مصرف شود، اما با این حال توصیه این است که حتما برای استفاده از مسکن با دکتر خود مشورت نمایید.

در روزهای اولیه دارای خونریزی می‌شوید. در صورت شدت گرفتن خونریزی و افزایش ترشحات واژن و بوی بد حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز.
[تعداد امتیازها 3 عدد و میانگین امتیازها 3.7]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *