دوره قاعدگی فرایندی است که در میان خانم‌ها و در سنین 11 تا 14 سالگی برای اولین بار اتفاق می‌افتد. دوران پریود معمولاً 4 تا 5 روز به طول می‌انجامد. میانگین مدتی که بین هر دوره قاعدگی طول می‌کشد معمولاً 28 روز است. زمانی یک دوره قاعدگی را نامنظم می‌نامیم که فاصله میان آنها بیشتر از 35 روز و یا کمتر از 21 روز باشد. دلایل مختلفی وجود دارد که می‌تواند بر بی‌نظمی قاعدگی در خانم‌ها تأثیر بگذارد که در ادامه به هر یک از آنها اشاره کردیم.

چه عواملی باعث قاعدگی نامنظم می شوند؟

در زیر عواملی گفته شده است که باعث اختلال در روند قاعدگی می‌شود:

بارداری

یکی از عواملی که می‌تواند باعث اختلال در قاعدگی شود، بارداری است. ممکن است در این دوره برخی خانم‌ها نیز لکه بینی تجربه کنند. اگر همراه با بی‌نظمی قاعدگی مواردی مانند حالت تهوع، حساسیت به بو و…. را تجربه کردید بهتر است آزمایش بارداری دهید.

مصرف قرص های هورمونی یا ضد بارداری

برخی از خانم‌ها برای جلوگیری از بارداری از روش‌های مختلفی مانند قرص، دستگاه IUDS و… استفاده می‌کنند. استفاده از این روش‌ها می‌توانند باعث لکه بینی و یا شدت قاعدگی شود. اگر این مورد ادامه‌دار بود، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

شیردهی

پرولاکتین هورمونی است که وظیفه آن تولید شیر است. یکی از عواملی که می‌تواند باعث قاعدگی نامنظم شود، همین هورمون است که در دوران شیردهی شاهد آن خواهید بود. معمولاً بعد از تمام شدن این دوران، قاعدگی منظم می‌شود.

پری منوپز

منوپز یا همان یائسگی فرایندی است که معمولاً در دهه سوم تا چهارم زندگی رخ می‌دهد. پری منوپز دوران قبل از یائسگی است. خانم‌ها 4 تا 8 سال قبل از یائسگی وارد این دوره می‌شوند و علائمی مانند گر گرفتگی، خشکی واژن، سخت خوابیدن، تغییر خلق و خو و…. را در خود مشاهده می‌کنند. در این دوران ممکن است خانم دچار کوتاه شدن و یا طولانی‌تر شدن دوران قاعدگی شود. پس میتوان گفت یکی از علت‌های نامنظم شدن پریود بعد از چهل سالگی یائسگی است.

تخمدان پلی کیستیک

کیست تخمدان یکی از بیماری‌هایی است که ممکن است بسیاری از خانم‌ها آن را تجربه کنند. این مشکل علائمی مانند چاقی، افزایش موهای زائد، جوش و خون‌ریزی‌های غیر طبیعی را به همراه دارد. حتی در برخی موارد ممکن است فرد دوره قاعدگی نداشته باشد.

مشکلات تیروئید

به طور کلی مشکلات مربوط به تیروئید باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده می‌شود اما گاهی تورم در ناحیه گردن می‌تواند نشان از این بیماری باشد. اگر تیروئید از نوع کم کار باشد، خانم قاعدگی شدید‌تری را تجربه می‌کند و اگر تیروئید پر کار باشد، خانم قاعدگی سبک و کوتاه‌تری را تجربه می‌کند.

فیبروم رحمی

فیبروم رحمی تومور‌های غیر سرطانی هستند که در رحم رشد می‌کنند. این فیبروم‌ها معمولاً در سنین باروری یعنی 20 تا 50 سال دیده می‌شود و می‌تواند دارای اندازه‌های مختلف باشد. وجود این نوع فیبروم در رحم می‌تواند باعث دوران قاعدگی دردناک شود و مشکلاتی را ایجاد کند.

اضافه وزن و چاقی

افرادی که وزن زیادی دارند، سطح هورمون و انسولین بیشتری در بدن آنها موجود است و همین امر سبب می‌شود که اختلالات قاعدگی داشته باشند. همچنین ممکن است دلیل چاقی این افراد مشکل در تیروئید باشد که به این اختلال دامن می‌زند.

کاهش شدید وزن و اختلال در اشتها

کاهش وزن می‌تواند باعث کمبود کالری برای تولید هورمون و تخمک‌گذاری شود و در نتیجه باعث قطع دوران قاعدگی شود. خانم‌هایی که دچار کاهش وزن شدید می‌شوند، ممکن است با مشکلات دیگری نیز رو به رو شوند.

استرس و اضطراب

افزایش اضطراب و استرس باعث بر هم خوردن تعادل هورمون‌ها در بدن می‌شود. اگر این افراد بتوانند به طور اصولی استرس خود را کاهش دهند می‌توانند شاهد روال عادی در دوران پریود خود باشند.

آندومتریوز

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های زنان که در سنین باروری ایجاد می‌شود آندومتریوز است. اندومتریوز به دلایل مختلفی در بدن ایجاد می‌شود و ممکن است گاهی باعث ناباروری شود. یکی از علائم وجود اندومتریوز، دوره عادت ماهیانه نامنظم و خون‌ریزی در حین رابطه جنسی است. این مشکل توسط متخصص زنان قابل بررسی و درمان است.

از دیگر دلایل پریود نامنظم میتوان به مصرف مواد مخدر، دیابت یا کمبود خواب اشاره کرد. همچنین گاهی عفونت دستگاه تناسلی و پریود نامنظم باهم ارتباط دارند که توسط متخصص تشخیص داده می‌شود.

علائم پریود نامنظم چیست؟

یکی از سوالاتی که بسیاری از بانوان مطرح می‌کنند آن است که چه زمانی پریود، نامنظم تلقی می‌شود و باید نگران باشیم؟ معمولاً دوره پریود 4 تا 5 روز است و بین هر دوره معمولاً بین 24 تا 34 روز فاصله خواهد بود.

اگر پریود شما بیش از یک هفته طول کشید و یا در ماه چند بار تکرار شد شما باید برای بررسی دلیل آن به یک متخصص زنان مراجعه کنید. گاهی خونریزی‌های شدید نشان از کم خونی دارند که با علائمی مانند سرگیجه، تنگی نفس، خستگی و… همراه خواهد بود.

درمان قاعدگی نامنظم
درمان قاعدگی نامنظم

درمان قاعدگی نامنظم

به طور کلی داشتن یک سبک زندگی سالم، وزن مناسب و رژیم غذایی درست می‌تواند به داشتن دوره منظم قاعدگی کمک کند اما در مرحله اول باید به دنبال دلیل این اختلال باشید. نوع درمان با توجه به مشکل بیمار تغییر خواهد کرد.

برای مثال بی‌نظمی در قاعدگی ناشی از یائسگی و دوران بلوغ نیاز به درمان خاصی ندارد. برای درمان مشکلات آندومیتروز و فیبروم ممکن است جراحی تجویز شود. برای درمان و کنترل اختلال تیروئید و کیست تخمدان، متخصص زنان دارو تجویز خواهد کرد.

قرص برای قاعدگی نامنظم میتواند از ابتدایی‌ترین روش‌های درمانی باشد که حتماً باید طبق تجویز پزشک مصرف شود. برخی افراد نیز معتقدند درمان گیاهی برای قاعدگی نامنظم بهتر از سایر روش های شیمیایی است و عوارض کمتری دارد. شما میتوانید گیاهان دارویی را در برنامه غذایی خود قرار دهید تا از شر این بی‌نظمی در قاعدگی رها شوید.

به طور کلی نتیجه می‌گیریم ابتدا باید مشکل بررسی شود و سپس درمان اصلی آغاز شود.

چه زمانی برای پریود نامنظم به پزشک مراجعه کنیم؟

بسیاری از خانم‌ها از متخصصین زنان سوال می‌کنند چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می‌شود؟ گاهی پریود نامنظم برای فرد آزار دهنده و مهم‌تر از آن نگران کننده می‌شود. با مشاهده علائم زیر به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کنید:

  • خونریزی بین دو دوره پریود
  • ظاهر شدن آکنه‌های جدید
  • مشاهده خونریزی پس از رابطه جنسی
  • مشاهده خونریزی در دوران بارداری
  • خروج ترشحات از پستان
  • مشاهده خونریزی پس از دوران یائسگی
  • طولانی شدن دوره قاعدگی بیشتر از یک هفته
  • درد شدید به همراه تب در هنگام پریود
  • ترشحات غیر عادی و بد بو

آیا پریود نامنظم باعث نازایی می شود؟

لازم به ذکر است دوران قاعدگی نامنظم به خودی خود باعث ناباروری نمی‌شود اما وجود بیماری‌هایی مانند تخمدان پلی کیستیک و آندومتریوز می‌تواند باعث مشکل نازایی شود و یا شانس باروری کاهش یابد.

مشکل در قاعدگی چگونه تشخیص داده می شود؟

فرد پس از مشاهده علائمی که در این مقاله گفتیم به متخصص زنان مراجعه می‌کند. پزشک پس از مطرح کردن سوالاتی بیمار را معاینه می‌کند و اگر لازم باشد برای او سی‌تی اسکن، ‌ام آر آی، سونوگرافی لگن و واژن، آزمایش خون و… تجویز می‌کند. همچنین میتوانید با کلینیک تخصصی دکتر مائده احمدی به شماره 09102407324 تماس بگیرید یا در واتس اپ پیام دهید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز.
[تعداد امتیازها 2 عدد و میانگین امتیازها 5]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *