مقدمه

خونریزی در زمان بارداری ممکن است برای بسیاری از خانم‌ها اتفاق افتد که معمولا با نگرانی‌های زیادی رو به رو می‌شوند. هر خونریزی در این دوره نیازمند پیگیری دلیل آن است و باید مشخص شود که دقیقا به چه علتی همچین چیزی بروز پیدا کرده است و چه خطراتی برای جنین به همراه دارد. در این مقاله در مورد هماتوم بارداری و دلایل، خطرات و راه‌های جلوگیری از بروز خطر برای مادر و جنین می‌پردازیم.

هماتوم بارداری چیست؟

هماتوم بارداری یا خونریزی داخلی بارداری، وقوع خونریزی ناشی از شکستن عروق و جمع شدن خون درون رحم در دوران بارداری است. این خونریزی ممکن است در عروق کوچکی که در حاشیه رحم وجود دارند، رخ دهد. در مادران باردار هماتوم معمولا بین غشایی که جنین قرار دارد و دیواره رحم تشکیل می‌شود، رخ می‌دهد که به آن خونریزی پشت جفت گفته می‌شود.

در اغلب موارد این اتفاق در سه ماهه اول بارداری رخ داده و با استراحت قابل بهبودی است. هماتوم بارداری در برخی مادران با خونریزی خفیف همراه است و در برخی دیگر بدون خونریزی و با انجام سونوگرافی قابل تشخیص است.

هماتوم بارداری
هماتوم بارداری

توصیه می‌شود در دوران بارداری چکاپ‌های دوره‌ای را زیر نظر بهترین متخصص زنان انجام دهید و در صورت بروز مشکل در دوران بارداری بهترین و سریعترین درمان انجام شود.

علل پیدایش هماتوم بارداری

با توجه به تحقیقات انجام شده برخی عوامل که ممکن است باعث هماتوم بارداری شوند، عبارتند از:

  • ابتلا به بیماری فشار خون بالا در زمان بارداری ممکن است باعث هماتوم و خونریزی شود.
  • سابقه ابتلا به عفونت‌های رحمی در برخی بانوان در صورت عدم درمان کامل.
  • ضربه و برخود رحم و شکم مادر که احتمال دارد باعث جدا شدن جنین از دیواره رحم شود.
  • احتمال بروز این مسئله در مادرانی که سابقه سقط جنین داشتند، بیشتر است.
  • مادرانی که به دلایل مختلف باردار نمی‌شوند و به کمک آی وی اف و دیگر روش‌های بارداری بارور شدند، ممکن است در ابتدای بارداری دچار خونریزی شوند و باید حتما دکتر خود را در جریان بگذارند.
  • احتمال پارگی عروق کوچک حاشیه رحم که در طول بارداری نرمال هستند، وجود دارد که در نهایت خونریزی از رحم را ایجاد می‌کنند.
  • تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند به ضعف عروق حاشیه رحم و برقراری حجم خون بیشتر در این منطقه منجر شود که باعث ایجاد هماتوم می‌شود.

علائم و نشانه ‌های هماتوم بارداری

هماتوم بارداری دارای نشانه‌های مخصوص است که اغلب بعد از نمایان شدن خانم‌ها را دچار اضطراب شدید کرده اما توصیه بر این است که با بروز همچین مسئله‌ای ابتدا آرامش خود را حفظ نموده و سپس بدون از دست دادن زمان به متخصص زنان خود اطلاع دهید. این علائم عبارتند از:

  • خونریزی از واژن با رنگ تیره یا به صورت لکه بینی مداوم
  • درد شکمی ملایم تا شدید همراه با خونریزی
  • در برخی موارد هماتوم بارداری بدون علامت و یا با گرفتگی جزئی در ناحیه لگن همراه است.

در صورت مشاهده هرگونه خونریزی یا درد شکمی در دوران بارداری، مهم است که فوراً به پزشکتان مراجعه کنید. پزشک شما بررسی لازم را انجام داده و در صورت لزوم، درمان مناسب را تجویز خواهد کرد.

عوارض هماتوم بارداری برای مادر

در صورت عدم درمان خونریزی ساب کرویونی عوارض خفیف یا شدیدی برای مادر به وجود می‌آید که البته در افراد یکسان نیست.

  • خون ریزی بیش از حد از واژن که موجب افت فشار مادر باردار می‌شود.
  • در صورت عدم بهبودی می‌تواند باعث سقط جنین ‌شود.
  • تغذیه و خونرسانی و همچنین اکسیژن به جنین دچار اختلال می‌شود.
  • در اواخر بارداری باعث زایمان زودرس می‌شود.
  • پارگی زودرس کیسه آب

لازم به بیان است در بسیاری موارد هماتوم بارداری به خودی خود بهبود یافته و نیاز به درمان خاصی ندارد و در صورت نیاز پزشک میزان هماتوم را بررسی کرده و در مورد نحوه درمان و یا زایمان زودرس بهترین تصمیم را اتخاذ می‌کند.

عوارض خونریزی بارداری برای جنین چیست؟

هماتوم بارداری معمولا برای جنین دارای خطر نمی‌باشد و اغلب این خانم‌های باردار با هماتوم، زایمان‌های سالمی دارند و نگرای بیش از اندازه‌ای را متحمل می‌شوند. در صورتی که هماتوم کوچک و متوسط باشد به مرور برطرف شده و در صورتی که بزرگ باشد احتمال سقط و از بین رفتن جنین وجود دارد اما به طور کلی تمامی این موارد باید توسط دکتر زنان مشخص شود.

آیا میتوان هماتوم بارداری را درمان کرد؟

درمان هماتوم بارداری با توجه به سن مادر و نوع بارداری و میزان خونریزی متفاوت است. در موارد خفیف و اوایل بارداری زیر 20 هفته نیاز به درمان خاصی ندارد و با انجام استراحت و عدم فعالیت‌های سنگین و عدم برقراری رابطه جنسی و نوشیدن مایعات به میزان کافی خونریزی و هماتوم برطرف می‌شود. اگر در مدت زمان طولانی این مورد رفع نشد، دکتر زنان تدابیر دیگری می‌اندیشد.

در صورتی که هماتوم در هفته 20 بارداری به بعد باشد، به دلیل اینکه ممکن است زایمان زودرس اتفاق افتد، برخی روش‌های درمانی بر روی مادر انجام می‌شود. تزریق آمپول روگام فقط با تشخیص پزشک متخصص و اطلاع از گروه خونی مادر و جنین انجام می‌شود.

انجام سونوگرافی میزان رشد جنین و در صورت نیاز تزریق مکمل و دارو برای رشد سریع جنین به دلیل احتمال زایمان زودرس انجام می‌شود. در صورت نیاز، بسته به زمان بارداری و میزان خونریزی در بیمارستان برای مراقبت‌های ویژه‌تر بستری شود و تزریق برخی داروهای استروژن برای کاهش خونریزی و قطع خونریزی انجام شود.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز.
[تعداد امتیازها 1 عدد و میانگین امتیازها 5]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *