از سالهای بسیار دور تا کنون درد زایمان یکی از مباحثی است که همیشه توسط بانوان قابل توصیف و صحبت است. درد زایمان خصوصاً درد زایمان طبیعی به دلیل فشار شدیدی که به رحم مادر وارد میشود، بسیار زیاد است. خانمهای باردار باید قبل از نزدیک شدن به زمان زایمان اطلاعات و دانش خود را در این زمینه بالا ببرند و بدانند که چگونه باید درد زایمان را کنترل کنند. آیا اصلاً درد زایمان قابل کنترل است؟ در واقع زمانی که نوزاد در حال تولد است، در هنگام خروج از رحم، فشار زیادی را به مثانه و روده وارد میکند و در همان زمان سایر مجراها دچار کشیدگی میشوند که هر یک به نوبه خود با درد همراه است.
درد زایمان چگونه است؟
خانمها تجربه منحصر به فردی از بارداری و زایمان دارند و این به طور قطعی درست نیست که همه آنها به یک اندازه درد احساس میکنند. در واقع درد یک معقوله ذهنی برای خانمهای باردار است اما این مسئله در زایمان طبیعی واقعا صدق میکند و نیاز به تحمل بیشتری دارد. معمولاً از چندین روز قبل از زایمان، متخصص زنان با تجربه، درد زایمان را خصوصاً در زایمان طبیعی با اقدامات دارویی و ورزش کنترل خواهد کرد. انقباضات و فشارهای بیش از حد برای یک مدت زمان طولانی سبب شده تا در طول زایمان فرد با درد رو به رو باشد.
عوامل تأثیرگذار بر درد زایمان
درد وضع حمل برای یک خانم حتی ممکن است با درد زایمان خواهر خود متفاوت باشد. اما به طور کلی عوامل بسیار زیادی در این مسئله تأثیرگذار است که عبارتند از:
- اندازه توانایی انقباضات
- آستانه تحمل درد مادر
- مصرف برخی داروها نظیر پتوسین
- سرعت زایمان مادر در میزان درد تأثیرگذار است.
- نحوه قرارگیری نوزاد در لگن یعنی اینکه نوزاد در حالت ایده آل قرار داشته باشد در کاهش درد بسیار موثر است.
ناگفته نماند که مسائلی چون ترس و هیجان نیز بر میزان درد تأثیرگذار است. خانمهایی که دارای بیماریهایی چون زگیل تناسلی و یا عفونت واژن و سایر موارد هستند نیز ممکن است به دلیل آزردگیهای بیشتر، با درد شدیدتری مواجه شوند. نکته قابل توجه این است که خانمهای مبتلا به زگیل تناسلی معمولا زایمان سزارین انجام میدهند تا زگیلها به نوزاد انتقال پیدا نکند.
علائم درد زایمان
اکثر خانمها این درد را به صورت انقباضاتی در نواحی شکم توصیف میکنند. کشاله ران یکی از بخشهای دیگری است که اغلب با فشار رو به رو خواهد بود.
علائم درد زایمان معمولاً همراه با علائم درد قاعدگی در دوران PMS بوده ولی ممکن است با شدت بیشتری همراه باشد.
نشانههای درد زایمان گاهی با فشار در نواحی پشت و لگن آغاز شود که این درد به مرور زمان و هر چه به زایمان نزدیکتر میشود، نواحی دیگر را در بر میگیرد.
روشهای کاهش درد زایمان
خانمهای باردار که به زایمانشان نزدیک هستند، باید نگرانی و استرس خود را با یک شرایط مطلوب کنترل کنند تا از میزان درد به طور ناخودآگاه کاسته شود. راهکارهای درمانی زیادی برای کاهش درد زایمان وجود دارد که متخصص زنان برایتان بازگو خواهد کرد.
کنترل درد قبل از زایمان
- رعایت برنامه ورزشی منظم
- کنترل فشار خون بارداری
- کنترل وزن در بارداری
- شرکت در کلاسهای آمادگی قبل از زایمان
- مصرف ویتامینهای بارداری
- نشست و برخاست درست که نوزاد در حالت بریچ قرار نگیرد.
درد طول زایمان
کنترل درد در طول زایمان ممکن است کمی دشوار باشد اما به هر حال چارهای جز تلاش برای بهبود آن وجود ندارد. برخی از راههای کنترل درد عبارتند از:
- در هنگام زایمان خانمها باید از طریق کنترل تنفس خود، میزان درد انقباضات را کنترل کنند.
- برخی از پزشکان برای کاهش درد زایمان، زایمان طبیعی در آب را توصیه دارند.
- اگر دارای درد در اندام پا یا دستهای خود هستید، از طریق ماساژ آرام آنها را کنترل نمایید.
- اگر این قدرت را دارید که قدم بزنید، از انجام آن غافل نشوید.
- در صورتی که از درد زیاد با حالت تهوع مواجه میشوید، از دکتر زنان خود یک راهکار مناسب را جویا شوید و به طور خودسرانه از دمنوشهای آرام بخش استفاده نکنید.
درد ناشی از وضع حمل طبیعی چقدر طول میکشد؟
حدود 4 تا 8 ساعت این درد در بعضی خانمها به طول انجامیده و در بعضی دیگر افراد ممکن است بیشتر باشد.
آیا در بارداری دوم درد زایمان کمتر است؟
به طور کلی در هر بار بارداری، شرایط بدن با دفعات قبلی متفاوت است و ممکن است که در سری قبل، هیچگونه دردی نداشته باشید و یک زایمان آرام را تجربه کنید اما در بارداری دوم با درد مواجه باشید. برای اینکه بتوانید یک زایمان موفقیت آمیز با حداقل میزان درد داشته باشید، باید از دکتر زنان خود مرتب کمک بگیرید.
بدون دیدگاه