مقدمه
یکی از خطرناک ترین عارضههای دوران بارداری به خصوص ماههای آخر بارداری، مسمومیت بارداری یا پره آمپلاکسی است که میتواند خطراتی برای مادر یا جنین به وجود آورد. مسمومیت بارداری در مواردی موجب زایمان زودرس میشود که اغلب برای مادر و سلامت جنین خطرناک است. در این مقاله به این موارد که چه مسائلی باعث بروز مسمومیت بارداری میشود و چه راهکارهای جلوگیری وجود دارد نیز اشاره میکنیم.
مسمومیت بارداری چیست؟
این نوع مسمومیت معمولاً در اواخر بارداری بانوان به وجود میآید که البته در همه افراد این مسئله رخ نمیدهد. مسمومیت بارداری به صورت ناگهانی ظهور میکند و ممکن است انقباض عروق خونی را به همراه داشته باشد که باعث افزایش فشار خون در مادر شده و کاهش خونرسانی به جنین و کم شدن مایع آمونیتیک و آسیب به اندامهایی مانند مغز و کلیه و قلب جنین را در برداشته باشد.
فشار خون در بارداری با رعایت برخی نکات و تغییر سبک زندگی مانند فعالیتهای سبک و تغییر در عادات غذایی قابل کنترل است.
توصیه میشود برای جلوگیری از مسمومیت بارداری و یا درمان این عارضه خطرناک و داشتن فرزندی سالم به صورت دورهای به بهترین پزشک متخصص زنان مراجعه کنید و از دستورات و داروهای تجویزی استفاده کنید. این مورد که دکتر زنان در زمان بروز این اتفاق برای شما چه تدبیری بیاندیشد و چه راهکاری را برگزیند نیز به نظر تخصصی ایشان بستگی دارد.
انواع مسمومیت بارداری در ماه های آخر
مسمومیت بارداری که به دلیل انقباض عروق خونی و کاهش جریان خون به جنین به وجود میآید و بیشتر در ماههای آخر بارداری نمایان میشود دارای سه نوع خفیف، پیشرفته و حاد است که در ادامه هر کدام را مختصر توضیح میدهیم.
مسمومیت بارداری خفیف
به صورت نرمال فشار خون زنان در دوران بارداری بین محدوده 8 تا 12 است. اگر این فشار خون از محدوده نرمال بالاتر یا پایینتر حدود 7 تا 11 و 9 تا 14 باشد در این موارد ممکن است که دچار مسمومیت بارداری خفیف شده باشد.
علائم مسمومیت بارداری خفیف
- دفع پروتئین در ادرار
- افزایش غیر عادی وزن در دوران بارداری
- ایجاد ورم در بدن به خصوص در ناحیه پاها که این ورم بیشتر در اول صبح ایجاد میشود.
مسمومیت بارداری پیشرفته
برای خانمهای باردار که محدوده فشار خون از میانگین نرمال بالاتر و یا پایینتر در محدوده بیشتر از 9 بر روی 14 و کمتر از 6 بر روی 11 باشد ممکن است به این نوع مسمومیت بارداری مبتلا شوند.
علائم مسمومیت بارداری پیشرفته
- ایجاد ورم شدید بدن در طول روز به خصوص در ناحیه پاها
- اختلال در بینایی و دوبینی
- بروز سردردهای شدید و غیر قابل درمان
- ایجاد درد در ناحیه قفسه سینه
- اختلال در تنفس و تنگی نفس
- بروز حالت تهوع شدید و استفراغ
- افزایش ضربان قلب و افزایش وزن بیش از حد نرمال در هفتههای بارداری
مسمومیت بارداری حاد
در این مورد مسمومیت بارداری باید در صورت بروز علائمی مانند بیهوشی یا احساس زایمان طبیعی باید خیلی سریع بهترین درمان برای کنترل این عارضه انجام شود زیرا در صورت عدم درمان به موقع ممکن است باعث مرگ جنین و مادر شود.
نکته مهم
باید این مورد را بدانید که فشار خون یکی از علائم و نشانههای بروز این مشکل است. داشتن فشار خون در بارداری لزوماً دلیل بر این نوع مسمومیت نیست و ممکن است که مادر از ابتدا یا اواسط ماههای بارداری یا ماههای آخر به این مشکل دچار شود. به طور کلی در هر زمان که علائم جدیدی در روند بارداری خود احساس کردید، باید با پزشک زنان خود سریع در میان بگذارید تا اگر نیاز به اقدامات خاصی بود هر چه سریعتر انجام شود.
راه های پیشگیری از مسمومیت بارداری
در زمان اقدام به بارداری پزشک متخصص زنان برخی از عوامل که ممکن است باعث ابتلا به مسمومیت بارداری شود را برای مادر توضیح میدهد که برای پیشگیری از ابتلا به این مشکل تمامی راههای پیشگیری را بشناسد و رعایت کند.
اولین بارداری، بارداری چند قلویی، بارداری به روش آی وی اف، ابتلای مادر به بیماری فشار خون، بیماریهای عفونی یا عفونت شدید زگیل تناسلی، وزن زیاد و چاقی مادر قبل از اقدام به بارداری، ابتلا به برخی بیماریها مانند دیابت بارداری و بیماریهای کلیوی، نقص ایمنی بدن، مصرف سیگار و مشروبات الکلی یا زیاد ماندن جنین در شکم و سایر موارد همه از موارد پر ریسکی هستند که احتمال ابتلا به این مشکل را برای خانمهای باردار افزایش میدهد.
- کنترل فشار خون به صورت مستمر
- تجویز داروهای ادرار آور
- آزمایش ادرار برای تعیین دفع پروتئین و انجام قدامات متناسب با آن
- برخی موارد نیاز به زایمان زودرس برای سلامت مادر انجام میشود
- توصیه به استراحت در دوران بارداری از دیگر راههای کنترل مسمومیت بارداری است
عوارض مسمومیت بارداری بر روی جنین و مادر چیست؟
عوارض مسمومیت بارداری که ممکن است باعث برخی مشکلات مانند استفراغ و سردرد و موارد دیگری برای مادران شود ممکن است بر روی جنین نیز تاثیر گذار باشد.
- رشد ناکافی جنین: ممکن است به دلیل بروز عوارض شدید به عمل سزارین پیش از موعد نیاز باشد که در این شرایط رشد جنین ناکافی است و بعد از زایمان نیاز به مراقبتهای ویژه است.
- جدا شدن جفت از جنین: در برخی موارد احتمال دارد که جفت از جنین به صورت کامل یا ناقص جدا شود و خونریزی شدید در مادر و اختلال در تغذیه نوزاد و اکسیژن رسانی به جنین به وجود آورد.
در پایان توصیه میشود پیش از بارداری اقدامات لازم را با توجه به توصیه پزشک متخصص زنان برای جلوگیری از مسمومیت بارداری رعایت کنید و از عواملی که باعث تشدید بروز این مشکل میشود، خودداری کنید. همچنین در صورت ابتلا به مسمومیت بارداری به صورت مداوم معاینات و آزمایشات تشخیصی که توسط پزشک تجویز میشود را انجام دهید و در صورت نیز داروهای تجویزی و برخی مکملها را مصرف کنید.
بدون دیدگاه